CÂND TREBUIE FĂCUT BOTEZUL?
„Cine va crede și se va boteza va fi mântuit.”(Marcu 16:16a)
Cu riscul de a‑i supăra pe unii, copiii la doar câteva săptămâni sau luni de viață nu pot să creadă. Pe lângă aceasta, nu avem nici măcar un singur caz în toată Biblia în care vreun copil la o vârstă fragedă să fi fost botezat.
Cunosc pasaje precum Faptele Apostolilor capitolul 10 (Corneliu și cei din casa lui) sau capitolul 16 (unde într‑adevăr scrie despre Lidia care a fost botezată împreună cu casa ei) sau temnicerul din Filipi și cei din casa lui… Însă despre aceste cazuri scrie foarte clar că toți cei ce făceau parte din acele case, din acele familii, erau oameni maturi cu vârsta peste 18 ani. Probabil vă întrebați: unde scrie lucrul acesta…? Răspunsul este simplu. Tot acolo unde scrie că în acele case erau copii mici și au fost botezați și ei. NICĂIERI!
Putem face câte speculații vrem noi ca să susținem anumite practici, tradiții, obiceiuri, însă Scriptura nu ne dă niciun exemplu de vreun copil care să fi fost botezat la o vârstă fragedă. Această practică a apărut abia mai târziu.
Prin urmare, oamenii trebuie să aibă o oarecare maturitate, încât să poată decide singuri dacă vor sau nu vor să‑L urmeze pe Hristos. Însă, chiar dacă omul este botezat la maturitate, contează și momentul în care este botezat. Ce vreau să zic?
Dacă ne uităm în Scriptură, în special în cartea Faptele Apostolilor, cred că o să rămânem uimiți, șocați chiar de faptul că oamenii au fost botezați imediat, în ziua în care au crezut. Exemplele în acest sens sunt foarte multe.
„Cei ce au primit propovăduirea lui au fost botezați; și în ziua aceea, la numărul ucenicilor s‑au adăugat aproape trei mii de suflete.” (Faptele Apostolilor 2:41)
Duhul Sfânt S‑a coborât peste cei aproape 120 de oameni aflați în odaia de sus. Persoanele aflate la Ierusalim cu ocazia sărbătorii Cincizecimii au venit să vadă despre ce este vorba și au rămas marcați de ce au văzut și auzit acolo, iar în urma cuvântării lui Petru, 3.000 de oameni au crezut și au fost botezați în apă.
Un alt exemplu este famenul etiopian. Filip i‑a vestit Evanghelia, acesta a crezut și a zis: „Uite apă, ce mă împiedică să fiu botezat?” (Faptele Apostolilor 8:36b)
Ce i‑a răspuns Filip?
- Te împiedică faptul că eu sunt doar diacon (ce sunt diaconii, păstorii, episcopii…alt subiect).
- Te împiedică faptul că nu te‑ai înscris pe o listă și nu ai parcurs cursurile de cateheză…
- Te împiedică faptul că nu sunt mulți spectatori care să te vadă și nu ești îmbrăcat în haine
Niciunul dintre motivele de mai sus. Dar oare câte motive nu am găsi în ziua de astăzi? O întreagă listă. Ce i‑a răspuns de fapt Filip?
„«Dacă crezi din toată inima, se poate.» Famenul a răspuns: «Cred că Isus Hristos este Fiul lui Dumnezeu.» A poruncit să stea carul, s‑au coborât amândoi în apă, și Filip a botezat pe famen.” (Faptele Apostolilor 8:37‑38)
Atât de simplu! Exemplele continuă și sunt multe. În capitolul 10 din Faptele Apostolilor, îl avem pe Corneliu și cei din casa lui, care au fost botezați imediat. În capitolul 16 îi avem pe Lidia și pe temnicerul din Filipi, care a fost botezat chiar în noaptea aceea și așa mai departe…
De ce atâta grabă? 3.000 de oameni într‑o singură zi? Nu puteau să aștepte măcar câteva zile, să facă pregătiri pentru botez? Era un moment grozav de evanghelizare am zice noi, să mai vină și alții să vadă.
Cei din casa lui Corneliu erau dintre neamuri. Nu era mai înțelept să meargă Petru la Ierusalim, să se consulte cu frații, iar abia apoi să îi boteze cineva? Temnicerul din Filipi, împreună cu cei din casa lui au fost botezați chiar în noaptea aceea. De ce atâta grabă?
Probabil, sau sigur, ucenicii au înțeles și semnificația și importanța botezului. Domnul Isus a spus atât de clar:
„Cine va crede și se va boteza va fi mântuit”(Marcu 16:16a)
De asemenea, botezul, cum am mai zis, reprezintă moartea și îngroparea omului vechi, iertarea de păcate. Despre aceasta o să vedem imediat, despre iertarea sau spălarea de păcate, dar ce aș vrea să înțelegem acum este că omul care crede cu adevărat în Dumnezeu, omul care decide să se pocăiască, să renunțe la viața murdară, trebuie și botezat în apă.
Știu că unii sau mulți nu vor fi de acord cu aceasta. Cum să îi botezăm imediat?… Nu se poate, trebuie organizare, trebuie să cunoaștem oamenii. Nu mă înțelegeți greșit. Nu promovez o altă extremă, aceea când unii predicatori vin cu niște mesaje lacrimogene, iar oamenii emoționați, poate speriați de frica iadului sau cine știe din ce alt motiv, ajung și ei să se ude doar, fără să fie o dorință, o hotărâre reală de schimbare a vieții.
Însă să nu avem impresia că dacă îi lăsăm pe oameni un timp, dacă parcurg niște cursuri de cateheză, atunci o să fie statornici. Haideți să fim realiști. Chiar dacă facem toate acestea, sunt destui care nu rămân pe cale, iar ceea ce trebuie să le spunem oamenilor înainte de botez nu durează luni de zile. Ucenicia trebuie să continue și după botezul în apă.
Noi avem un model. Găsim acest model în Biblie. Dacă din Scriptură, din exemplul lăsat de primii ucenici înțelegem importanța, necesitatea, urgența botezului, eu nu pot să spun altfel.
„Dumnezeu nu ține seama de vremurile de neștiință…” (Faptele Apostolilor 17:30)
Nici eu n‑am știut și n‑am înțeles multe lucruri, nici acum nu le înțeleg pe toate. Însă ceea ce știm și înțelegem trebuie să și facem. Întrebarea este: suntem gata să plătim prețul?…
Dacă dorim cu adevărat o trezire spirituală în această țară, dacă dorim ca românii, ca oamenii să vină la Hristos, nu doar la o altă religie, nu doar la o altă formă de închinare, ci într‑adevăr să devină urmași ai Domnului Isus, oameni transformați, schimbați de puterea lui Dumnezeu, să știți că este și un preț care trebuie plătit. Trezire fără reformă, fără schimbare, fără o întoarcere la Scriptură nu se poate. Iar pentru aceasta, cu siguranță vom fi batjocoriți, marginalizați, arătați cu degetul, poate chiar de aceia pe care îi numim frați, dar este scris:
„De altfel toți cei ce voiesc să trăiască cu evlavie în Hristos Isus vor fi prigoniți.” (2 Timotei 3:12)
Sunt eu gata, ești tu gata să plătești prețul?