CINE ARE VOIE SĂ BOTEZE?

            Până acum am văzut care este semnificația botezului: Botezul reprezintă moartea și îngroparea omului vechi și învierea la o viață nouă împreună cu Isus.

            Am văzut că în mod normal botezul se face prin scufundare completă.

            Am văzut că botezul trebuie făcut la o vârstă la care omul poate să creadă și să ceară singur acest lucru.

            De asemenea, botezul trebuie făcut în momentul în care omul crede, imediat, nu după câteva zile, săptămâni sau chiar luni.

            Am mai văzut că botezul are rol important chiar în mântuirea omului, în iertarea păcatelor.

            Acum, haideți să vedem și cine are voie să boteze în apă. Pentru aceasta o să ne uităm la câteva exemple din Biblie.

            În Faptele Apostolilor, în capitolul 2 este vorba despre ziua Cincizecimii, o sărbătoare evreiască la care știm că S‑a coborât Duhul Sfânt. Oamenii aflați la Ierusalim au rămas uimiți de cele întâmplate, iar 3.000 dintre ei au fost botezați în acea zi.

Cine i‑a botezat pe acei oameni? Adevărul este că nu ni se spune concret. Putem presupune că au făcut‑o ucenicii, cei doisprezece. Totuși, ar fi fost cam greu să o facă doar ei, deoarece 3.000 de oameni sunt mulți, dar nu știm și nu vrem să facem speculații.

            Avem alte două exemple în capitolul 8, tot din cartea Faptele Apostolilor. Este vorba despre cei din Samaria și despre famenul etiopian. Aceștia, atât cei din Samaria, cât și famenul etiopian, au fost botezați de către Filip. Majoritatea spun că Filip a fost diacon (ce sunt diaconii, cum spuneam, vom vedea puțin mai târziu), însă cu toate acestea, în zilele noastre, în majoritatea religiilor nici măcar diaconii nu au voie să boteze. Au voie doar cei care sunt mai sus din punct de vedere ierarhic.

            În Faptele Apostolilor, capitolul 10, îi avem pe Corneliu și pe cei din casa lui. Aceștia au fost botezați de Petru… sau? Petru a mers la ei, le‑a vestit Evanghelia, Duhul Sfânt S‑a coborât peste ei, iar Petru a spus:

„Se poate opri apa ca să nu fie botezați aceștia, care au primit Duhul Sfânt ca și noi?”

Și a poruncit să fie botezați în Numele Domnului Isus Hristos. Atunci, l‑au rugat să mai rămână câteva zile la ei.” (Faptele Apostolilor 10:47‑48)

            Petru nu i‑a botezat pe acei oameni, ci Petru doar le‑a spus celor care au venit cu el să îi boteze. Acei oameni erau niște frați oarecare.

            Dacă ne uităm și în Întâia Epistolă a lui Pavel către Corinteni, vedem că acolo s‑a iscat o ceartă. Unii ziceau că sunt ai lui Pavel, alții ai lui Apolo, alții ai lui Chifa… Iar Pavel îi mustră și le zice: „Hristos a fost împărțit? Pavel a fost răstignit pentru voi? Sau în numele lui Pavel ați fost voi botezați? Mulțumesc lui Dumnezeu că n‑am botezat pe niciunul din voi, afară de Crisp și Gaius, pentru ca nimeni să nu poată spune că ați fost botezați în numele meu.” (1 Corinteni 1:13‑15)

            Se pare că Pavel nu a botezat el personal foarte mulți oameni. Pavel și‑a dat seama că botezătorul nu este atât de important, ci important este ca omul să fie gata să lase totul pentru Hristos.

            Așadar: cine poate să boteze? Domnul Isus a zis următoarele cuvinte:

„Duceți‑vă și faceți ucenici din toate neamurile, botezându‑i în Numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh.” (Matei 28:19)

            Cui au fost adresate aceste cuvinte? Doar acelora care au titlul de episcopi, preoți, păstori?… Să nu mă înțeleagă cineva greșit. Există o rânduială. Sunt oameni mai maturi în credință, care e bine și trebuie să ne îndrume. Însă trimiterea este făcută tuturor adevăraților ucenici ai Domnului Isus… ba mai mult, este o poruncă: Duceți‑vă!