FIREA PĂMÂNTEASCĂ

 

            Ce este firea pământească sau păcătoasă? O întrebare la care foarte puțini oameni știu să răspundă. Un subiect greu, pe care nici eu nu pot zice că îl înțeleg chiar pe deplin, dar ceea ce înțeleg doresc să împărtășesc și cu voi.

            Cei mai mulți au impresia că „firea pământească” este cam tot una cu păcatul adamic (am văzut că nici pe acela nu prea îl înțelegem). Zicem că firea aceasta e ceva rău, foarte rău, care este în noi, înăuntrul nostru, ceva care nu ne dă pace și din cauza acestei firi pământești păcătuim de multe ori.

            „Fire pământească”, așa cum avem în Biblia traducerea Dumitru Cornilescu, provine din cuvântul din limba greacă „sarx”, care, foarte simplu, înseamnă „carne”. Acest cuvânt este folosit în Noul Testament de aproape 150 de ori și este tradus în mai multe feluri. De exemplu:

„Isus a luat din nou cuvântul și i‑a zis: «Ferice de tine, Simone, fiul lui Iona, fiindcă nu carnea (sarx) și sângele ți‑au descoperit lucrul acesta, ci Tatăl Meu, care este în ceruri.»” (Matei 16:17)

„… și a zis: «De aceea va lăsa omul pe tatăl său și pe mama sa și se va lipi de nevastă‑sa, și cei doi vor fi un singur trup (sarka)»?

Așa că nu mai sunt doi, ci un singur trup (sarx). Deci ce a împreunat Dumnezeu, omul să nu despartă.” (Matei 19:5‑6)

„Și umblarea după lucrurile firii pământești (sarkos) este moarte, pe când umblarea după lucrurile Duhului este viață și pace.” (Romani 8:6)

            Pe lângă carne, trup, fire pământească, mai este tradus în unele versete cu făptură, vremelnic și în alte feluri. Acest cuvânt pur și simplu se referă la carne, la ceva fizic, la materie. Nu se referă nicidecum la ceva rău din interiorul nostru, la păcatul adamic, la sămânța răului sau la ceva asemănător. De unde știu aceasta? Știu pentru că și Isus a avut această carne, sarx, fire pământească, dacă vreți să‑i spuneți așa.

„Duhul lui Dumnezeu să‑L cunoașteți după aceasta: Orice duh care mărturisește că Isus Hristos a venit în trup (sarki) este de la Dumnezeu.” (1 Ioan 4:2)

            Cuvântul „trup” este tot din „sarx”, iar dacă vrem să îl tra‑ ducem prin „fire pământească sau păcătoasă”, atunci înseamnă că „Orice duh care mărturisește că Isus Hristos a venit în „fire pământească” este de la Dumnezeu… iar cine nu, este duhul lui antihrist continuă textul.

            Firea pământească este pur și simplu carnea, materia. Omul este format din trup, suflet și duh, zicem noi. Nu intru și în acest subiect. Mai simplu de înțeles, omul este format din parte exterioară și din parte interioară, din ceea ce vedem și putem să pipăim, carne, oase, adică „sarx”, și din ceea ce nu vedem și nu putem atinge.

            Poate vă întrebați: atunci de ce este prezentată firea pământească într‑un mod așa de problematic, dacă reprezintă doar carnea noastră, materia? Gândiți‑vă puțin… dacă nu am avea această carne, această materie fizică, prin ce am putea să păcătuim? Veți zice prin gând. Da, dar gândul trece și el prin creier, care este tot carne, materie. Pofta deseori intră prin ochi, vedem ceva și poftim. Vorbele nepotrivite ies prin gură, cu ajutorul limbii, iar în Epistola lui Iacov, în capitolul 3, tocmai despre aceasta se vorbește, cât de periculos e acest mădular, limba. Gândurile nu prea vin așa fără să fi văzut ceva, fără să fi auzit ceva, fără să fi atins ceva. Mă îndoiesc că cineva dintr‑un trib din Africa, care nu a auzit, nu a văzut și nu a gustat niciodată pizza, stă și îi vine așa în gând, de nicăieri, pofta de a mânca pizza.

            De asemenea, să nu încurcăm ispita cu păcatul. Ispita nu este păcat. Păcat este atunci când dăm curs ispitei. Zicea cineva cam așa: Dacă mergi pe stradă și trece pe lângă tine o femeie mai indecent îmbrăcată, iar tu ca bărbat ai văzut‑o și poate ai fost ispitit, aceasta nu înseamnă că ai și păcătuit. Păcat este când te mai întorci o dată să te uiți după ea. Nu e neapărat păcat că ai vrut să spui o vorbă mai urâtă, dar te‑ai abținut. Aceasta înseamnă că ai biruit ispita.

            Firea pământească, adică carnea, este așa problematică, pentru că prin ea intră și iese păcatul cel mai ușor. Nu zic că nu se poate și altfel, dar eu nu prea văd cum. Când vom ajunge în Rai, împreună cu Dumnezeu, nu vom mai avea această carne, și astfel nu vom mai avea nici prin ce să păcătuim.

„Ce spun eu, fraților, este că nu pot carnea (sarx) și sângele să moștenească Împărăția lui Dumnezeu, și că putrezirea nu poate moșteni neputrezirea.” (1 Corinteni 15:50)